aaa
POMUSHCIE !!!: Rozwiąż równani:
x+1=3
x−4=8
2x+9=0
6x−7=13
21 mar 20:41
miodzio1988: Problem to? Gotowca nie będzie


!
21 mar 20:42
Chromosom: definicje rownania trzeba bedzie wykorzystac. Trudne moze?
21 mar 20:43
Mila: w lewej kieszeni masz x cukierków w prawej 1 cukierek .Razem masz 3 to ile jest w lewej ?
x+1=3 /−1 do x było dodane 1 to teraz z dwóch stron odejmujemy 1 x+1−1=x
x=3−1
x=2
ile pieniedzy bylo w portelu jeżeli po straceniu 4 zł zostało jeszcze 8zł ?
x−4=8 /+4 od x było odjete 4 to do dwóch stron dodajemy 4 x−4+4=x
x=8+4
x=12
Robisz tak zeby po jednej stronie zostały same x
2x+9=0 /−9 odejmujemy po obu stronach
2x=−9 /:2 bo chcemy wiedzieć ile = 1x
x=−4,5
6x−7=13 /+7
6x=20/:6
x=20/6
21 mar 23:35
Maniek:
Nie dajcie się podpuszczać.
22 mar 00:11
Mila: Nie wiem czy to podpucha.Pomagałam dzieciakom z szóstej klasy i sporo ma z tym problem
22 mar 00:24