wzór
różyczka prosi o pomoc: jaki jest wzór na obwód trójkąta?
21 mar 20:25
Qba101: a+b+c gdzie a,b,c to boki trójkąta
21 mar 20:27
różyczka prosi o pomoc: Napisz obwód trojkąta A=(−3,9) B=(4cale i 1/2,−9), C=(7cale i jedna druga,−5)
21 mar 20:38
dero2005:
czy wszystkie współrzędne sa w calach?
21 mar 21:03
I love Kamil: chyba to 3 CAŁE a nie cale miały być
21 mar 21:03
dero2005:
A=(−3, 9) B = (
92, −9) C=(
152, −5) czy tak
21 mar 21:30
dero2005:
| | 39 | |
|AB| = √(−9−9)2+(92+3)2 = |
|
|
| | 2 | |
|BC| =
√(−5−9)2+(152−92)2 =
√205
| | 35 | |
|CA| = √(9+5)2+(−3−152)2 = |
|
|
| | 2 | |
| | 39 | | 35 | |
O = |AB| + |BC| + |CA| = |
| + |
| + √205 = 37 + √205 |
| | 2 | | 2 | |
21 mar 21:41
różyczka prosi o pomoc: tak i dziękuję
21 mar 21:54