równanie symetralnej odcinka
różyczka prosi o pomoc: Napisz równanie symetralnej odcinka AB jezeli A−(1,5), B=(1,−1)
21 mar 20:23
Bizon:
1. Napisz równanie prostej l
1 przechodzącej przez A i B
2. Wyznacz współrzędne punktu S będącego środkiem odcinka AB
3. Napisz równanie prostej l
2 prostopadłej do l
1 i przechodzącej przez punkt S ...
21 mar 20:27
różyczka prosi o pomoc: nie wiem jak
21 mar 20:34
Przemo: prosta przechodząca przez 2 punkty ma równanie
y − y1 = (y2 − y1)/(x2−x1) * (x−x1)
2. punkt S ma współrzedne dwie x przez 2 i dwie y przez 2
3. wyznaczasz współczynnik prostej przechodzącej przez A i B
(y2 − y1)/(x2−x1) =a
a*a'=−1
wyjdzie jakieś a i dajesz do postaci ogólnej y=ax+b za y i x podstawiasz współrzędne punktu S
21 mar 20:38
dero2005:
(2x−xA−xB)(xA−xB)+(2y−yA−yB)(yA−yB)=0
(2x−1−1)(1−1)+(2y−5+1)(5+1) = 0
(2x−2)*0+(2y−4)*6 =0
0+12y−24 = 0
12y = 24
y = 2
21 mar 21:01
różyczka prosi o pomoc: dzięki Dero jesteś super
21 mar 21:53