pomocy! krotkie zadanie z planimetrii
Alaa92: W okręgu o promieniu 3 cm cięciwa AB wyznacza łuk o długości π2 cm. Wyznacz miarę kąta
zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.
21 mar 19:48
el: obwód całego okręgu ma 360 stopni czyli 2π. Fragment wycięty cięciwą ma π/2 więc 360:4=90
stopni. To jest miara kąta środkowego opartego na tej cięciwie. Miara kąta wpisanego opartego
na tej samej cięciwie jest dwa razy mniejsza więc 90:2=45 stopni. Miary kąta wpisanego i
dopisanego [zawartego między cięciwą AB a styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie A.]
są sobie równe. Ostatecznie 45 stopni
22 mar 19:33
Ok:
30 wrz 17:04
Tadeusz:
... pomieszanie z poplątaniem
30 wrz 18:19
Tadeusz:
miara kąta to nie długość łuku

! a radiany to nie centymetry
30 wrz 18:38
30 wrz 18:55
an:

długość łuku π/2 cm , obwód okręgu 2πR [cm]=6π[cm]
6 lut 12:38
olaaa:
α=15
o
6 lut 20:43
Jolanta:
| | π | |
Długość wycinka koła Lw= |
| cm |
| | 2 | |
| | α | |
Lw= |
| 2πr. α−kat srodkowyq |
| | 3600 | |
α=30
0
Kat zawarty między styczną a cięciwa okręgu poprowadzona z punktu styczności ( kat dopisany
do okręgu) równy jest połowie kąta środkowego opartego na łuku wyznaczonym przez końce tej
cieciwy
7 lut 23:48