Twierdzenie Talesa
098: Twierdzenie Talesa − > proszę o pomoc

1. Tomek, z kawałka bibuły w kształcie rombu, wyciął latawiec w kształcie deltoidu, jak na
rysunku
obok. Pozostałe skrawki przeznaczył na ozdoby w ogonie latawca. Krótszy bok deltoidu stanowił
5/8 boku rombu. Wyraź w procentach, jaką część powierzchni rombu stanowiły skrawki bibuły.
2. W trójkącie równobocznym ABC obrano na boku BC taki punkt E, że |BE| : |EC| = 1 : 2. Oblicz
tangens kąta BAE
3. W trójkącie prostokątnym ABC (ABC=90st) mamy IACI=b , IABI < IBCI. W trójkącie tym
poprowadzono prostą równoległą do boku AB. Odległość tej prostej od boku AB jest równa IABI.
Odcinek leżący na tej prostej, zawarty w trójkącie, ma długość 2/3 IABI. Oblicz pole trójkąta.
4. Wysokość CD trójkąta, której długość wynosi 5cm, dzieli bok AB na daodcinki tak, że IADI=4cm
i IDBI=8cm. W trójkącie tym poprowadzono prostą EF równoległą do CD, która podzieliła ten
trójkąt na dwie figury o równych polach i taką że E∈ BC, F∈AB. Oblicz długość odcinka leżacego
na tej prostej, zawartego w tym trójkącie.