Funkcja wymierna z parametrem
rejczel: | | x3+2x2−9x−18 | |
funkcja h(x)= |
| dła argumentu1 przyjmuje watrosc 3 oblicz wartośc parametru |
| | x+3a | |
a helppppp
21 mar 19:29
Kasia: h(x)= 3, a po prawej stronie w miejsce x podstawiasz 1 i wyliczasz bez problemu a
21 mar 19:32
rejczel: mi nie chce wyjsc

nie wiem czemu wszystko dobrze robie mogła byc mi to zrobic prosze
21 mar 19:51
Kasia: sorka, że tak późno pisze, ale nie było mnie wcześniej, już Ci rozpisze
21 mar 21:34
Kasia: | | 1+2−9−18 | |
3= |
| / * (1+3a)
|
| | 1+3a | |
3+9a =1+3a+2+6a−9−27a−18−54a
3+9a= −72a − 24
81 a = −27 / :81
| | 27 | | 3 | | 1 | |
a= − |
| = − |
| = − |
|
|
| | 81 | | 9 | | 3 | |
mam nadzieję, że nie pomyliłam się nigdzie w rachunkach
21 mar 21:36