mam to na zaliczenie
pomozcie: rozwiąż nierówność:
Określ dziedzinę zbiór wartości oraz współrzędne punktów których wykres przecina osie układów
współrzędnych.Naszkicuj wykres i zapisz w postaci kanonicznej.
proszę help me

!
21 mar 19:28
Przemo: w pierwszym wynaczasz dziedzinę x∊r/(3)
zamieniesz iloraz na iloczyn czyli będzie (3−2x)(x−3)>0 wyznaczasz 2 wartości x czyli x1=3/2 a
x2=3 zaznaczasz punkty na osi i dajesz parabolę
w drugim tak samo
21 mar 19:36
Przemo: za x w liczniku podstawiasz mianownik nie mnożysz, rozbijasz na dwa ułamki czyli będzie 3 +
2/(x−1) jest to hiperbola przesunięta o 1 jednostkę w prawo i 3 do góry przesuwasz wykres
razem z asymptotami z dziedziną i zbiorem wartosci poradzisz sobie
21 mar 19:39
pomozcie: 4 już pojąłem

ale 3 przykład b jest inaczej podany wiec nie rozumiem

, możesz mi tak na żywca wytłumaczyć
21 mar 19:49
Przemo: mnożysz razy mianownik wiec masz w liczniku 3(x−1) + 5 , 5 bo wartość musi być taka sama
zapomniałem wcześniej dodać

wiec będzie po rozbiciu i skróceniu 3 + 5/(x−1)
21 mar 19:55
pomozcie: ale mi o 3 zadanie chodzi nie o 4 , 3 zadanie przykład b −> 3b)
21 mar 19:58
Przemo: czyli o tę nierówność
dziedziną funkcji jest x∊R/{3/2}
robisz postać iloczynową tam w liczniku pewnie miało być x + 4
wiec (x+4)(2x−3)≤0
zaznaczasz na osi dajesz parabole i zakreślasz całym kółkiem −4 i pustym 3/2 bo nie należy do
rozwiązania
21 mar 20:06
pomozcie: i możesz mi narysować od razu parabole do tych przykładów BARDZO PROSZĘ , byle jaka chociażby w
paincie byle bym zrozumiał jak ja wykonać , bo ja próbuje ale wyszło mi ze 1,5 i 3 tak:
http://img18.imageshack.us/i/beztytuuzxxzzxx.jpg/ ,
ale niestety nie ogarniam tych przykładów wiec jak możesz i masz chce to mnie oświeć
21 mar 20:10
pomozcie: b)
x+4≤0
x=−4
2x−3≤0
2x≤3
x≤1,5
wiec mam (−4;1,5) , czyli obie pasują , a według ciebie puste te 1,5 ja już głupieje
21 mar 20:13
pomozcie: 
?
21 mar 20:24
Przemo: x=−4 i x=1,5
wywalasz 1,5 bo to jest na początku w mianowniku a gdy z bedzie 1,5 mianownik bedzie 0 a nie
można dzielić przez 0
http://www.myimg.de/?img=Beztytu322u50d2e.jpg mniejsze równe ma być wiec dajesz to co pod osią
21 mar 20:33
pomozcie: a do przykładu a) w 3 mam dobrze wykres zrobiony?
21 mar 20:36
Przemo: ta
tylko rozwiązanie będzie x∊(−∞; 1,5)lub(3;∞) a nie jak 1,5;3 bo tak go odczytuje
21 mar 20:47
pomozcie: nie no ok , to akurat wyznaczyć potrafię, dzięki za pomoc

3maj się i miłej nocy życz e
21 mar 20:49