f. kwadratowa
kaśka_92: dana jest funkcja f(x) = a(x−7)(x+1), ktorej najmniejsza wartosć jest równa −4. wyznacz
współczynnik a oraz współrzędne wierzchołka paraboli
Gustlik: Przemo, pojechałeś z Warszawy do Łodzi przez Nowy Jork i jeszcze zatrzymałeś się w Buenos
Aires, a potem skoczyłeś do Moskwy, ale zapewne takiej turystyki nauczyła Cię twoja
nauczycielka, bo u szkolnych matematyków podróże turystyczno−krajoznawcze to normalka... Im
dłuższa i bardziej zawiła metoda, tym lepsza...
Robisz tak:
| | x1+x2 | |
Parabola jest symetryczna, zatem p= |
| (wierzchołek musi być w "połowie" między |
| | 2 | |
miejscami zerowymi), gdzie x
1, x
2 to miejsca zerowe funkcji.
Miejsca te odczytujemy z postaci iloczynowej:
x
1=7, x
2=−1
q=−4
Wierzchołek W=(3, −4)
Wstawiamy te współrzędne do równania funkcji i obliczamy a:
f(x) = a(x−7)(x+1),
−4=a(3−7)(3+1)
−4=a*(−4)*4
−4=−16a /:(−16)
| | 1 | | 1 | |
Odp: a= |
| , wzór funkcji f(x) = |
| (x−7)(x+1).
|
| | 4 | | 4 | |