Pomoc
Adam: Stożek i Kula
Witam proszę o pomoc w dwóch zadaniach, potrzebuje obliczenia i rysunki. Podejmie się ktoś temu
wyzwaniu i wyliczy?

z góry bardzo dziękuję
1. Pobocznica stożka jest półkolem o promieniu 15dm. Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
obliczenia + rysunek
2. Kulę o średnicy 17cm przecięto płaszczyzną oddaloną od środka kuli o 6cm. Oblicz pole
powierzchni przekroju. rys + obliczenia
21 mar 19:08
Piotr: Ciężka sprawa nie pomogę bo tego nie lubie i nie umiem..
21 mar 19:21
Adam: kurczę, to lipa

a ktoś inny ?
21 mar 19:23
Przemo: 1liczysz pole boczne na pole koła bo to półkole czyli dajesz 1/2 * πr2
wyliczysz 112,5π
pozniej przyrównujesz to do wzoru πrl gdzie l to tworząca. liczysz l
l= 7,5
h wyliczysz z twierdzenia pitagorasa
resztę wiesz jak
21 mar 20:15
dero2005:

l = 15
l*
12 = r
r = 7,5
h =
√l2 − r2 =
√152 − 7,52 =
√6754 =
15√32
V =
13πr
2*h =
13π*7,5
2*
15√32 = 140
58π
√3
P
c = πr(r+l) = −−−−−−− do policzenia
21 mar 21:20
dero2005:
a = 6
| | √145 | |
r = √R2 − a2 = √(172)2−62 = |
|
|
| | 2 | |
| | 145 | |
P = πr2 = |
| π = 3614π cm2 |
| | 4 | |
21 mar 21:28