matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
patryk:
logx − log (x+90)= −1 Pomocy! mógłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tego?
21 mar 18:51
M:
23 mar 06:00
Podstawy Geometrii:
logx−log(x+90)=−1 x>0 x>−90 x∊(0,
∞
)
x
log
=−1
x+90
x
log
=−log10
x+90
x
log
+log10=0
x+90
x
log(
*10)=0
x+90
10x
log
=log1
x+90
10x
=1
x+90
10x
−1=0
x+90
10x−(x+90)
=0
x+90
9x−90=0 x=10
23 mar 10:15