wielomiany
Adzia1990: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=(x2−3x+1)2011 przez P(x)=x2−4x+3
21 mar 18:42
Adzia1990: .
22 mar 00:23
;): reszta bedzie funkcja liniowa czyli bedzie postaci ax+b
22 mar 00:36
Godzio:
Przykład na 100% dobrze przepisany ?
22 mar 00:36
Godzio: P(x) = x2 − 4x + 3 = (x − 3)(x − 1)
W(1) = (1 − 3 + 1)2011 = (−1)2011 = −1
W(3) = (9 − 9 + 1)2011 = 1
W(x) = (x − 3)(x − 1)Q(x) + ax + b
W(1) = a + b = −1
W(3) = 3a + b = 1
−2a = −2
a = 1
b = −2
R(x) = x − 2
22 mar 00:39
;): W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
(x2−3x+1)2011=Q(x)*(x−1)(x−3)+ax+b
x=1
(1−3+1)2011=a+b
x=3
(9−9+1)2011=3a+b
a+b=−1
3a+b=1
2a=2 a=1
b=−2
R(x)=x−2
22 mar 00:41
;): o Godzio juz zrobil
22 mar 00:42
Godzio: Na początku 3 * 3 wyszło mi 6 i dlatego coś mi nie grało
22 mar 00:52
;): ja jak dzielilem 2 przez 2 wyszlo mi 2 i znowu musialem odpoczatku wszystko sprawdzac
22 mar 00:54
Adzia1990: dlaczego resztą jest funkcja liniowa?
24 mar 19:36
Jack:
R(x) jest stopnia mniejszego niż dzielnik (a dzielnik był stopnia 2)
24 mar 19:38
Adzia1990: Dziekuje ślicznie
24 mar 20:00