POMOCY!!!!
Sarena: Rozwiąż równanie.Wynik uwymiernij i skróć
4x+12√3 = 8 − 2x√3
21 mar 18:34
Sarena: proszę kto pomoże please
21 mar 19:01
Przemo: przenosisz wyr. z x na jedną stronę a bez x na drugą
4x + 2x√3 = 8−12{3}
wyciągasz 2x przed nawias i po drugiej stronie też wyciągasz 2
2x(2 + {3}) = 2(4−6{3})
x(2 + {3}) = (4−6{3})
x = (4−6{3})/(2+{3})
rozszerzasz przez 2−{3}
wg wzoru oczywiści
21 mar 19:05
kachamacha: 4x+2x
√3=8−12
√3
x(4+2
√3)=8−12
√3
| | 8−12√3 | | 4−2√3 | | 32−16√3−48√3+72 | |
x= |
| * |
| = |
| = |
| | 4+2√3 | | 4−2√3 | | 16−12 | |
21 mar 19:06