prosta i okrąg
mynia: błagam o pomoc : dany jest okrąg o równaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o równaniu y=−7x+29
przecinającą ten okrąg w punktach A i B
a) wyznacz współrzędne punktów A i B
b)wyznacz kąt między cięciwą AB i promieniem SA, gdzie S jest środkiem okręgu
21 mar 18:27
Bizon:
1) x
2+(y−4)
2=25
y=−7x+29 x
2+(−7x+25)
2=25
50x
2−350x+600=0
x
2−7x+12=0 Δ= .... itd .... policzysz
współrzędne punktów
2) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
3) Napisz równanie prostej przechodżacej przez punkty A i S
4) Wyznacz kąt między prostymi ....
21 mar 18:43