Całki
Basia: Obliczyć stosując całkowanie przez części:
b) ∫ x
2e
−x dx
Mógłby ktoś mi przynajmniej jeden przykład zrobić krok po kroku, bo przez 2 godziny nie mogłam
tego zrobić. Bardzo proszę.
21 mar 18:01
ala: masz moze prawidlowe rozwiazania, bo nie iem czy zrobilam Ci chociaz 1 przyklad dobrze.
21 mar 18:05
AS: Zad a)
Całkowanie przez części
| | 1 | | 1 | | dx | |
J = u*v − ∫v*du = − |
| *lnx − ∫− |
| * |
| |
| | x | | x | | x | |
21 mar 19:21
Basia: @Ala: Nie mam rozwiązań.
21 mar 19:25
AS: Zad b)
J = ∫x2*e−xdx
Całkowanie przez części
u = x2 dv = e−xdx
du = 2*x*dx v = −e−x
J = u*v − ∫v*du = −x2*e−x − ∫−e−x*2xdx
J = −x2*e−x + 2∫x*e−xdx = −x2*e−x + 2*J1 gdzie
J1 = ∫x*e−xdx
po raz drugi zastosować przez części.
21 mar 19:28
Basia: Bardzo Ci dziekuję.
21 mar 19:52