Sprawdzenie rozwiązania równania :-)
tutuś: Niby wszystko się zgadza, ale nie jestem pewnien, czy gdzieś nie 'zaszalałem'
Rozwiąż równianie:
x
√5 − 1 = x + 2
Rozwiązanie
x
√5= x + 3
x
√5 −3 = x
/ :x
21 mar 16:39
Qba101: Musi być założenie x różne od 0, tak po za tym to chyba poprawnie.
21 mar 16:43
ICSP: Zapomniałeś o niewymierności w mianowniku. Po zatem w takich przykładach zazwyczaj wyciaga się
x przed nawias a później dzieli przez to co stoi przy x.
21 mar 16:45
dero2005:
x
√5 − 1 = x + 2
x
√5 − x = 2 + 1
x(
√5 − 1) = 3
| | 3 | | 3 | | √5+1 | | 3√5+3 | |
x = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √5−1 | | √5−1 | | √5+1 | | 4 | |
21 mar 16:52
tutuś: Dzięki za zwrócenie uwagi, pobawiłem się jeszcze mianownikiem i staneło na:
21 mar 16:53