matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
HELP
jawor:
1
Oblicz sumę 7 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a
1
= −3 i q= −
2
21 mar 16:37
jawor:
pomoże ktoś?
21 mar 16:42
jawor:
proszę o pomoc
21 mar 17:17
dero2005:
1−q
n
S
n
= a
1
*
1−q
1−(
−1
2
)
7
1+
1
128
S
7
= −3*
= −3*
=
1+
1
2
3
2
129
128
= −3*
= −3*
129
128
*
2
3
= −3*
258
384
=
3
2
=
−744
384
= −2
1
64
21 mar 18:17