równanie
pomoże ktoś?: Zad8. Dany jest trojkąt ABC o wierzchołkach A=(1,−3) B(3,3) C(−3,5).Napisz równanie prostej
zawierającej jedną z wysokości tego trójkąta
21 mar 15:50
Qba101: I Wyznaczasz współczynnik a prostej (w zależności którą chcesz wysokość) np. AB a=U{ yb − ya
}{ xb − xa }
wiesz że wysokość padająca na prostą AB jest do niej prostopadła stąd jej współczynnik a(tej
wysokości) musi być przeciwny i odwrotny ah=−1/a i musi ona przechodzić przez wierzchołek c
Bierzesz równanie
y=ax+b, masz wszystkie dane po za b, liczysz b podstawiając wszystko a potem podajesz wzór
zastępując a i b wartościami np. y=4x+2
21 mar 16:32
Qba101: | | yb − ya | |
pierwsza linijka tak to ma wyglądać −−−−−> a= |
| |
| | xb − xa | |
21 mar 16:33