rownanie
kto umie?: zad 7 Napisz rownanie prostej do której należy punkt a(−3,2) i prostopadłej do prostej o
równaniu y=−3x+4
21 mar 15:49
dero2005:
a = 13
y = 13(x+3)+2
y = 13x +3
21 mar 18:37
różyczka prosi o pomoc: dziękuję a a jak obliczyłeś?
21 mar 18:47
dero2005:
bardzo prosto

prosta y = −3x+4 ma współczynnik kierunkowy a = −3
prosta prostopadła musi mieć współczynnik kierunkowy a
1 taki, żeby był zachowany warunek
prostopadłości prostych a*a
1 = −1
a
1 =
−1−3 =
13 a więc mamy już współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
teraz wystarczy podstawić do wzoru
y = a
1(x−x
a)+y
a gdzie x
a i y
a to współrzędne punktu a w tym wypadku a(−3, 2)
i wychodzi y =
13(x+3)+2 =
13x+1+2 =
13x+3
lub:
y =
13x+b
2 =
13(−3)+b
2 = −1 + b
2+1 = b
3 = b
y =
13x + 3
A więc do wyboru, która metoda dla kogo lepsza tę będzie stosować
21 mar 19:57
różyczka prosi o pomoc: dziękuję teraz już rozumiem
21 mar 20:06