ciag
Hania: Oblicz pole prostokata o obwodzi 140 cm wiedzac, ze dlugosci je4go bokow oraz przekatnej tworza
ciag arytmetyczny
21 mar 15:14
archeolog:
21 gru 18:56
Janek 191:
a, b − długości boków prostokąta
c − długość przekątnej prostokąta
Mamy
a,b,c − ciąg arytmetyczny, więc
b − a = c − b => c = 2b − a
oraz obwód 2a + 2b = 140/ : 2 => a + b = 70 = > b = 70 − a
oraz z Tw. Pitagorasa a2 + b2 = c2
Po podstawieniu z b i za c otrzymamy
a2 + (70 − a)2 = ( 2 b − a)2
a2 + 4900 − 140 a + a2 = [ 2*(70 − a) − a]2
2 a2 + 4900 − 140 a = ( 140 − 3a)2
2 a2 + 4900 − 140 a = 19 600 − 840 a + 9 a2
7a2 − 700 a + 14 700 = 0 / : 7
a2 − 100 a + 2 100 = 0
Δ = ( −100)2 − 4*1*2100 = 10 000 − 8400 = 1600
a = [ 100 − 40]/2 = 30 lub a = [ 100 + 40]/2 = 70 − odpada , bo wtedy b = 0
b = 70 − a = 70 − 30 = 40
c = 2*40 − 30 = 80 − 30 = 50
Mamy: a = 30 cm, b = 40 cm, c = 50 cm
Pole prostokąta
P = a*b = 30 cm * 40 cm = 1200 cm2
=================================
26 gru 00:43
Bogdan:

Można zdecydowanie prościej i bez Δ.
x − r > 0, x > 0, x + r > 0
(1) x − r + x = 70 ⇒ r = 2x − 70
(2) (x−r)
2 + x
2 = (x+r)
2 ⇒ x
2 − 2xr + r
2 + x
2 = x
2 + 2xr + r
2 ⇒ x
2 = 4xr = 0 /:x
(2) x = 4r ⇒ x = 4(2x − 70) ⇒ x = 8x − 280 ⇒ 7x = 280 ⇒ x = 40 i r = 2*40 − 70 = 10
Pole prostokąta P = x * (x − r) = 40 * 30 = 1200
26 gru 12:12