Rozwiąż równanie funkcji wykładniczej zad. 435 A. Kiełbasa I cz.
Patryk: | | x−242 | |
Rozwiąż równanie |
| =0,8. Liczbę spełniającą to równanie zapisz w postaci |
| | x−240 | |
2
n, gdzie n należy do Całkowitych.
21 mar 15:07
Qba101: | x − (4*240) | |
| = 0,8 |
| x − 240 | |
x − (4*2
40)=0,8( x − 2
40)
x − (4*2
40)=0,8x−0,8*2
40
0,2x=(4*2
40)−0,8*2
40
2
40=a stąd −−−> 4a − 0,8a= 3,2a
0,2x=3,2*2
40
x=16*2
40=2
4*2
40=2
44
Pozdrawiam.
21 mar 15:27
Qba101: Brrr najważniejszego zapomniałem! Założenie ofkors x różne od 240 <−−−−− dzięki temu możemy
to wogóle pomnożyć :S
21 mar 15:28