rozwiąż nierówność
madzia: rozwiązaniem nierówności (x−5)
2 >0 nie jest liczba
a)−5
b)0
c)
√5
d)5
pomóżcie mi proszę tylko z obliczaniami
21 mar 11:44
Katarzyna: każda liczba podniesiona do kwadratu jest wieksza od 0 oprócz...

?
21 mar 11:53
madzia: czyli odpowiedź b?
21 mar 12:01
Katarzyna: podstaw za x 0 i zobacz co się stanie
21 mar 12:02
madzia: aaaa dzięki bardzo
21 mar 12:04
Katarzyna:
21 mar 12:07
madzia: wiesz mam jeszcze jedno zadanie pomożesz mi?
21 mar 12:16
Katarzyna: jasne
21 mar 12:16
madzia: no to już pisze zaczekaj
21 mar 12:17
madzia: zbiorem rozwiązań nierówności x>x2 jest przedział
a(−∞,1)
b(−∞,0)
c(0,1)
d(1,+∞)
21 mar 12:19
madzia: zbiorem rozwiązań nierówności x>x2 jest przedział
a(−∞,1)
b(−∞,0)
c(0,1)
d(1,+∞)
21 mar 12:19
Katarzyna: dam ci tylko podpowiedz przenieś x'y na jedną stronę i wyrzuć x przed nawias
21 mar 12:21
madzia: czyli będzie (x−x2)>0 tak?
21 mar 12:22
Katarzyna: tak i x przed nawias jeszcze
21 mar 12:22
madzia: czyli x(x−x2) tak?
21 mar 12:23
Katarzyna: nie możesz od tak zmieniać działań za każdym razem musisz mieć te same liczby
21 mar 12:25
madzia: i co dalej z tym?
21 mar 12:25
Katarzyna: a patrz masz np. takie równanie a+ab=1, dała byś rade wyznaczyć a ?
21 mar 12:25
madzia: nie rozumie:(
21 mar 12:26
madzia: nie rozumie:(
21 mar 12:27
Katarzyna: no to może na liczbach jak masz jak masz 10+4=14 to możesz to zapisać 2(5+2)=14 bo 2*5+2*2 = 10
+ 4
21 mar 12:27
Katarzyna: rozumiesz ? jak nie to pisz śmiało
21 mar 12:28
madzia: czyli będzie x(x−x)>0 tak?
21 mar 12:29
Katarzyna: prawie

czekaj inaczej ci to napiszę
21 mar 12:29
madzia: oki
21 mar 12:29
Katarzyna: 10+4 = 2(5+2) <−−− zauważ że jak wyciągniesz 2 przed nawias to nie zmienisz wartości wyrażenia
x+x2 = x(..+..) <−− W miejsce ... musisz wpisać odpowiednie wyrazy
21 mar 12:31
Katarzyna: 10+4 i 2(5+2) to jest to samo bo 2(5+2) = 2*5+2*2 tak samo jest z tymi x'ami
21 mar 12:32
madzia: no dobrze ale jeśli x2 przeniosłam na drugą stronę to znaki się zmieniają
21 mar 12:33
Katarzyna: x(1−x)>0 wiesz skąd to się wzięło ?
21 mar 12:37