Planimetria
Katarzyna: Kurde planimetrie już dawno w szkole zrobiliśmy z kartkówek i ze sprawdzianów miałem 5 i 4 a
zadań z Andrzeja Kiełbasy nie umie zrobić. Pomóżcie mi z tymi zadaniami np. takie:
Na czworokącie KLMN opisano okrag. Miara kąta K jest o 50 stopni mniejsza od miary kąta M i o
50 stopni większa od miary kąta L. Oblicz miary kątów czworokąta.
Przecież to może być każdy czworokąt nie umie tego nawet narysować a co dopiero wyobrazić
21 mar 10:59
Katarzyna: chyba za szybko napisałam jednak udało się zrobić. Ale tak czy siak mam problem z takimi
zadaniami np nie wiem co to jest symetralna nigdy nie wiedziałam
21 mar 11:08
jarek: Na czworokącie można opisać okrąg pod warunkiem, że kąt K + kąt M (leżące na przeciwko siebie)
dadzą sumę 180 stopni. Więc kąt M=K+50 stopni a L=K−50 stopni. K+M=180 czyli K+K+50=180 czyli
2K=130, K=65 stopni, więc L=65−50=15 stopni więc N =180−15=165 stopni.
21 mar 11:12
jarek: symetralna to prosta która dzieli odcinek na pół i jest prostopadła do niego
21 mar 11:13
jo: Tw. Czworokąt można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy suma miar przeciwległych kątów
wewnętrznych czworokąta jest równa 180o.
Zatem,
α − miara kąta K
α+50o − miara kąta M
α−50o − miara kąta L
α + (α+50o) = 180o oblicz
miara kąta N = 180o − suma pozostałych 3 kątów.
21 mar 11:13
Maniek:
Jeśli nie znasz takich pojęć, jak symetralna, dwusieczna, itp., to jakim cudem miałaś czwórki
i piątki? To kolejny przykład słabości nauczycieli, którzy wystawiają oceny bez pokrycia.
21 mar 11:14
Katarzyna: dwusieczna wiem nie wiem co to symetralna
21 mar 11:31
Katarzyna: aha jarek napisał a co jeszce jest dwusieczna symetralna ... ?
21 mar 11:32
Katarzyna: Po prostu musze znać te wszystike wasności nauczyć sie ich na pamięc i nie będzie problemu z
zadaniami ?
21 mar 11:33
mARTA: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł 5 i tworzy z podstawą kąt L Oblicz
pole powierzchni bocznej graniastosłupa
23 mar 22:30