prawdopodobieństwo
anna: potrzebują pilnie odpowiedź:
z urny, w której jest 5 kul czerwonych i 7 kul czarnych wyjęto dwa razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo że wyjęto kule w różnych kolorach>
21 mar 10:00
piotrek: 35\66
21 mar 10:18
anna: a jak to rozpisać zgodnie ze wzorem na prawdopodobiestwo


?
21 mar 10:20
piotrek: drzewkiem rozwiązałem to zadanie
21 mar 10:24
anna: ok
21 mar 10:27
Bogdan:
Drzewka i inne krzaki to prymitywne i ogłupiające metody. Proponowanie komuś rozwiązanie
takiego zadanka drzewkiem jest równoznaczne ze stwierdzeniem − "jesteś prymitywny, stosuj
więc prymitywną metodę, nie musisz rozumieć zagadnienia, a i tak rozwiążesz tą metodą
zadanie".
Prostszą i rozumową metodą jest w tym przypadku zastosowanie elementów kombinatoryki,
to jednak wymaga znajomości na poziomie elementarnym kombinatoryki, co dla prymitywnych
osobników jest jednak nie do ogarnięcia.
Zapisujemy dane:
CZERWONE CZARNE | RAZEM
5 7 | 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
1 1 | 2
| | | |
Ω − zbiór wszystkich wyników wylosowania dwóch kul ze zbioru 12 kul, |Ω| = | = 66 |
| | |
| | | | | |
A − wylosowano dwie kule o różnych kolorach, |A| = | * | = 5*7 = 35 |
| | | |
21 mar 11:44