matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomozcie mi w tym zadaniu
gosia:
Znajdź liczbę x dla której ciąg ( −4, x, x+
3
4
) jest geometryczny. oblicz piaty wyraz tego ciagu
21 mar 09:02
Bizin:
x
2
=−4(x+
3
4
) x
2
=−4x−3 x
2
+4x+3=0 Δ=4
3
x
1
=−3 q=
a
5
=...
4
1
x
2
=−1 q=
a
5
=...
4
21 mar 11:51