Szybkie sposoby rozwiązywania zadań z geometrii analitycznej
Gustlik: Kilka wskazówek:
1. Przekształcanie równania okręgu − można BEZ wzorów skróconego mnożenia i kombinowania co
dodać,a a co odjąć, co nie dla wszystkich jest zrozumiałe:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
Współrzędne środka okręgu:
Promień
r=
√a2+b2−C, przy czym a
2+b
2−C>0, tylko wtedy równanie ogólne przedstawia okrąg
Wyprowadzenie wzorów tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
2. Wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty:
pomaga w następujacych zadaniach:
− wyznaczanie prostej przechodzącej przez 2 punkty − liczymy a z tego wzoru, podstawiamy do
równania kierunkowego − funkcji liniowej, np. jeżeli a=2 to prosta ma równanie y=2x+b i do tak
otrzymanego równania podstawiamy współrzędne jednego z tych punktów i liczymy b,
− wyznaczanie symetralnej odcinka − tym wzorem liczymy swpółczynnik kierunkowy a
1 prostej
zawierającej dany odcinek (całe równanie tej prostej nie jest potrzebne, chyba ze w zadaniu
jest polecenie wykonania jakichś obliczeń, dla których potrzebne jest całe rownanie prostej),
| | 1 | |
potem z warunku prostopadłości a2=− |
| liczymy współczynnik symetralnej, podstawiamy do |
| | a1 | |
równania prostej y=a
2x+b, liczymy współrzędne środka odcinka ze wzoru
| | xA+xB | | yA+yB | |
S=( |
| , |
| ) i wstawiamy do tak wyznaczonego równania symetralnej i liczymy |
| | 2 | | 2 | |
b,
− wyznaczanie równania wysokości trójkąta − tym wzorem liczymy swpółczynnik kierunkowy a
1
prostej podstawę trójkąta (całe równanie tej prostej nie jest potrzebne, chyba ze w zadaniu
jest polecenie wykonania jakichś obliczeń, dla których potrzebne jest całe rownanie prostej),
| | 1 | |
potem z warunku prostopadłości a2=− |
| liczymy współczynnik prostej zawierającej |
| | a1 | |
wysokość, podstawiamy do równania prostej y=a
2x+b, następnie do tego równania wstawiamy
współrzedne wierzchołka trójkąta, z którego opuszczamy tę wysokośc i liczymy b,
− badanie współliniowości trzech punktów A, B, C − liczymy z tego wzoru współczynniki
kierunkowe prostych AB, AC i BC (wystarczą dwa z nich, np. a
AB i a
AC). Jeżeli te dwa
współczynniki są równe to punkty są współliniowe, w przeciwnym wypadku nie są − tworzą
trójkąt.
Tak więc te wzory to ARCYWAŻNE WZORY, bo znacznie skracają rozwiązywanie zadan z. geomoetrii
analitycznej.
Jeszcze jedno − naprawdę proszę o zapoznanie się z wektorami nawet te osoby, które zdają mature
podstawową, bo za pomopcą wektorów o wiele szybciej rozwiązuje się zadania.