CAŁKA
Ewcia: Prosze o pomoc przy całce:
∫sin23x dx
21 mar 00:00
Gustlik: Całkuję przez częsci:
∫sin
23xdx=∫sin3x*sin3xdx=
|u=sin3x u'=3cos3x|
| | 1 | | 1 | |
=− |
| cos3x*sin3x−∫− |
| cos3x*3cos3xdx=
|
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
=− |
| cos3x*sin3x+∫cos23xdx
|
| | 3 | |
Otrzymuję równanie:
| | 1 | |
∫sin23xdx=− |
| cos3x*sin3x+∫cos23xdx
|
| | 3 | |
Korzystam z jedynki trygon.
cos
x=1−sin
2x
Otrzymuję:
| | 1 | |
∫sin23xdx=− |
| cos3x*sin3x+∫(1−sin23x)dx
|
| | 3 | |
| | 1 | |
∫sin23xdx=− |
| cos3x*sin3x+x−∫sin23xdx /+∫sin23xdx
|
| | 3 | |
| | 1 | |
2∫sin23xdx=− |
| cos3x*sin3x+x /:2
|
| | 3 | |
| | 1 | | x | |
∫sin23xdx=− |
| cos3x*sin3x+ |
| |
| | 6 | | 2 | |
21 mar 00:47
AS:
J = ∫sin
2{3*x]dx
Podstawiam: 3*x = t ⇒ 3*dx = dt ⇒ dx = 1/3*dt
| | 1 − cos(2*t) | |
J = 1/3*∫sin2tdt = 1/3*∫ |
| dt |
| | 2 | |
J = 1/6∫(1 − cos(2*t))dt = 1/6*(t − 1/2*sin(2*t))
J = 1/6*3*x − 1/12*sin(2*3x)
J = 1/2*x − 1/12*sin(6*x) + C
21 mar 12:48