:)
M4ciek: Zdarzenie A ∪ B jest zdarzeniem pewnym , a prawdopodobienstwo zdarzenia A ∩ B jest rowne
0,25.Wobec tego suma prawdopodobienstw zdarzen A i B jest rowna

Prosze o pomoc
20 mar 22:41
Godzio:
P(A∪B) = 1 = P(A) + P(B) − P(A∩B)
1,25 = P(A) + P(B)
O to chodzi ?
20 mar 22:48
M4ciek: Tak bo mam taka odp. , ale mozesz wyjasnic cos
20 mar 22:50
Eta:
20 mar 22:51
Godzio:
Ze wzoru pociągnąłem

, Suma zdarzeń jest pewna wiec wynisi 1:
P(A∪B) = 1, mamy dane że P(A∩B) = 0,25
a wzór mamy: P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
20 mar 22:51
M4ciek:
Zawsze jak jest suma zdarzen pewna to wynosi 1
20 mar 22:53
Godzio:
Skoro zdarzenie jest pewne to ma wartość 1
20 mar 22:53
M4ciek:
Zdarzenia A i B sa podzbiorami zbioru zdarzen elementarnych Ω.Wiadomo ,ze
P(A ∪ B) + P(A ∩ B) = 2 . Zatem :
a)P(A) ∊ (0,1)
b)P(A ∩ B) ∊ (0,1)
c)P(A \ B) ∊ (0,1)
d)P(B) ∊ (0,1)
20 mar 22:56
Godzio: ja bym dał tu:
P(A ∪ B) = P(A ∩ B) = P(A) = P(B) = 1
20 mar 22:58
M4ciek:
Wiec ktora odp. C) ?
20 mar 23:01
Godzio:
Nie wiem
20 mar 23:10
Godzio: W każdym razie idę spać bo padam także powodzenia i dobranoc
20 mar 23:11