trójkat równoramienny
prosze pomożcie: pomocy: Dane są punkty A(−1:5), B(2:−4) i C(8:2).Wykaż że trójkąt ABC jest równoramienny
20 mar 22:34
20 mar 22:35
prosze pomożcie: wiem znam wzór ale jest juz późno a ja mam jutro matme pierwszą i na dodatek jeszcze
sprawdzian z ekonomii
20 mar 22:38
prosze pomożcie: pomoże ktoś?
20 mar 22:48
Gustlik: A(−1:5)
B(2:−4)
C(8:2)
Wektor AB→=B−A=[2+1, −4−5]=[3, −9]
Wektor AC→=C−A=[8+1, 2−5]=[9, −3]
Wektor BC→=C−B=[8−2, 2+4]=[6, 6]
Liczę długości tych wektorów:
|AB|=√32+(−9)2=√9+81=√90=√9*10=3√10
|AC|=√92+(−3)2=√81+9=√90=3√10
|BC|=√62+62=√36+36=√2*36=6√2
Trójkąt ma dwa boki równej długości |AB|=|AC| − jest równoramienny c.n.d.
21 mar 00:54