oblicz obwód
hel me: Oblicz obwód kwadratu ABCD ,wiedząc że A(−2;−1) i C (2{2}−2;3) jak mam obliczyc odcinek AC?
20 mar 22:08
20 mar 22:09
hel me: a to cale zadanie?
20 mar 22:11
ICSP: Liczysz długość AC
AC jest przekątną. Wzór na przekątna w zależności od boku: d = a√2. Wyliczasz długość boku i
przemnażasz przez 4 aby otrzymać obwód. Koniec.
20 mar 22:12
hel me: No własnie i mam problem z tym pierwiastkiem
20 mar 22:14
ICSP: czyli chcesz wzór na obwód w zależności od przekątnej z pominięciem boku?
20 mar 22:16
hel me: no jesli to mozliwe
20 mar 22:17
hel me: wzór na obwód znam tylko nie umiem wyliczyc odcinka AC bo tam jest ten pierwiastek
20 mar 22:17
ICSP: Obw = 4a = 2
√2d. Wylicz d i podstaw.
20 mar 22:18
ICSP: Nie tam jest tylko 2 w nawiasie.
20 mar 22:18
hel me: C(2{2}−2 ;3)
20 mar 22:21
ICSP: 2√2 − 2: 3?
20 mar 22:22
hel me: taK
20 mar 22:22
ICSP: d = √(2√2 − 2 + 2)2 + (3+1)2 = √8 + 16 = √24 = 2√6
a = 2√3
obw = 8√3
20 mar 22:24
hel me: dziękuje bardzo
20 mar 22:26