stereometria-sprawdzian zadania
emes: Trapez prostokątny o podstawach 5 i 8 oraz kącie ostrym 45stopni, obraca się wokół krótszej
podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły obrotowej. (rysunek)
2)Pole powierzchni kuli zwiększyło się o 44%. Oblicz, o ile procent zwiększył się promień tej
kuli.
20 mar 21:26
Eta:
zad2/
P
1 −−−pole kuli
P
2= 1,44P
1 −−− pole kuli po zwiekszeniu o 44%
k= 1,2
to R
2= 1,2 R
1
czyli
promień zwiększył się o 20%
21 mar 00:09
Eta:

Powstała bryła jest walcem z wydrążonym po prtawej stronie stożkiem
V( bryły) = V (walca) − V ( stożka) =.......... podstaw dane
r
w= r
st= 3
h
w= 8
h
st= 3
teraz sama dokończ obliczenia
21 mar 00:25
emes: Eta− niezmiernie dziękuje
21 mar 01:07