NAPISZ RÓWNANIE PROSTEJ
blondynka123456789: Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołku A(4;2),B(10;2)C(4;5).Napisz równanie prostej , w
której zawiera się dwusieczna kąta przy wierzchołku A.
20 mar 21:15
pomocy: Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołku A(4;2),B(10;2)C(4;5).Napisz równanie prostej , w
której zawiera się dwusieczna kąta przy wierzchołku A.
20 mar 21:22
Artur. : tg45=1 w wierzchołku a jest kąt prosty, więc prosta musi być nachylona pod kątem 45^
a=1
y=ax+b
y=x+b A(4.2)
2=4+b b=−2
Prosta w której zawiera się dwusieczna ma wzór
y=x−2
20 mar 21:43
hel me: dziękuję
20 mar 21:51