prosta
Ania: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty:A=(−3,−2) B=(5,4)
20 mar 20:56
Qba101: każda prosta ma równanie y=ax+b, robisz układ równań:
y=ax+b <−−−−−−−− za x,y podstawiasz współrzędne A
y=ax+b <−−−−−−−− za x,y podstawiasz współrzędne B
Rozwiązujesz układ.
20 mar 22:17
Qba101: i na końcu podajesz równanie prostej podstawiając za a i b wartośći(a x i y zostawiasz

)
20 mar 22:17
qw: Dobra, ale jak wyliczyć wartości dla a i b?
20 mar 22:22
ceaser I: metodą podstawiania przeciwnych znaków i np. metodą wyznaczników
20 mar 22:26
ICSP: możesz również metodą graficzną lub eliminacją gaussa
20 mar 22:27
ceaser I: eliminację gaussa, to na studiach sie poznaje ?
20 mar 22:29
ICSP: co lepsi to w liceum.
20 mar 22:30
ceaser I: moje liceum to jest do dupy
20 mar 22:30
Gustlik: Możnma bez układu równań:
A=(−3,−2)
B=(5,4)
| | yB−yA | | 4+2 | | 6 | |
a= |
| = |
| = |
| =U{3]{4}
|
| | xB−xA | | 5+3 | | 8 | |
Podstawiam teraz współrzedne któregos z tych punktów, np. B
16=15+4b
1=4b /:4
21 mar 00:00