wielomian
Ania: Proszę o pomoc−Rozłóż wielomian na czynniki
a)w(x)=−16x3+49x
b)w(x)=−4x3+8x2+x−2
c)w(x)=−x4−64x
d)w(x)=x6+7x5+6x4
20 mar 20:50
ukasz: W(x) = −16x
3 + 49x = −x(x
2−49) = −x(x+7)(x−7)
W(x) = −4x
3+8x
2+x−2 = −4x
2(x−2)+(x−2) = (x−2)(−4x
2+1) = −(x−2)(4x
2−1) = −(x−2)(x
2 −
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| ) = −(x−2)(x+ |
| )(x− |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
W(x) = −x
4 − 64x = −x(x
3 + 64) = −x(x+4)(x
2−4x+16) − i liczysz deltę z dwumianu
W(x) = x
6 + 7x
5 + 6x
4 = x
4(x
2+7x+6) − także deltę.
20 mar 20:58