t
ukasz: Liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
4 − 2x
3 + ax + b. Oblicz resztę z
dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x + 2.
Nie mogę przebrnąć przez ten pierwiastek podwójny. Prosze o pomoc
20 mar 20:46
ukasz: .
20 mar 21:17
morfepl: zakładam, że znasz schemat hornera, więc dzielimy wielomian W(x) przez x−1 i w wyniku podziału
wychodzi nam, że reszta wynosi a+b−1, a wiemy, że reszta jest równa 0 stąd:
a+b−1=0
a+b=1
następnie to co otrzymaliśmy dzielimy jeszcze raz przez x−1 i otrzymujemy resztę a−2
a−2=0
a=2
stąd b=−1
wiec wielomian wygląda tak
W(x)=x4−2x3+2x−1
teraz bez problemu obliczysz resztę z dzielenia przez x+2
20 mar 21:36