matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Ania:
Proszę o pomoc
blicz wielomian W od x danym wzorem w(x)=3u(x)−
1
2
∪(x) gdzie u(x)=2x
4
+x
2
−1 ∪(x)=x
4
−2x
+
2
20 mar 20:45
sabi$:
w(x)=3u(x)−
1
2
u(x) w(x)=3(2x
4
+x
2
−1)−
1
2
(x
4
−2x+2) w(x)=6x
4
+3x
2
−3−
1
2
x
4
+x−1 w(x)=5x
4
+3x
2
+x−4
21 mar 00:36