dowód
math: udowodnij, że
9| ⇔ 3| ⋀ n= 2k+1
| 2n+1 | n n,k ∊ ℕ
HELP! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
20 mar 20:37
Jack:
tak to ma wyglądać?
(9| 2n+1) ⇔ (3|n ∧ n=2k+1), gdzie k∊N
21 mar 12:59
math: tak
27 lip 17:19
Krzychu: czyli tak jakby trzeba wykazać, że 9 dzieli bez reszty liczbę 2
n+1 dla n nieparzystych i
podzielnych przez 3 ?

Jaki to poziom? Licealny?
27 lip 17:24
Vax: Jeżeli n = 3k+1, to 2n+1 == 2*8k+1 == 2(−1)k+1 (mod 9) co nie przystaje do 0 gdy k jest
parzyste lub nieparzyste
Jeżeli n = 3k+2 to 2n+1 == 4*8k+1 == 4(−1)k+1 (mod 9) co jak poprzednio też nie przystaje do
0, więc n = 3k i teraz 2n+1 == 8k+1 == (−1)k+1 (mod 9) co przystaje do 0 <=> gdy k jest
nieparzyste, więc istotnie 3 | n oraz 2 nie dzieli n
27 lip 18:17
Basia:
skoro tam jest równoważność to nie wystarczy udowodnienie jednej implikacji
29 lip 10:59
Vax: To do mnie? Jeżeli tak, to u mnie dowód działa w obie strony (pokazuję, że 9 | 2n+1 jeżeli 3|n
oraz 2 nie dzieli n, oraz tym samym pokazuje, że jeżeli tak jest to podzielność zachodzi)
29 lip 11:26
Vax: tzn 9 | 2n+1 tylko wtedy, gdy 3|n oraz 2 nie dzieli n.
29 lip 11:28
Vax:
Czyli udowadniam 9 | 2n+1 ⇒ 3|n ⋀ 2 nie dzieli n, a dowodząc tego dostaję również 3|n ⋀ 2 nie
dzieli n ⇒ 9 | 2n+1 (ostatni przypadek, n = 3k wtedy 2n+1 == (−1)k+1 == 0 (9)
(k nieparzyste))
29 lip 11:55
b.: imponujące, math powrócił do swojego wątku po 15 miesiącach!

(pierwsze jego 2 wpisy o tyle
się mniej więcej różnią)
1 sie 21:14