prosta i okrąg
mynia: błagam o pomoc : dany jest okrąg o równaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o równaniu y=−7x+29
przecinającą ten okrąg w punktach A i B
a) wyznacz współrzędne punktów A i B
b)wyznacz kąt między cięciwą AB i promieniem SA, gdzie S jest środkiem okręgu
20 mar 20:35
morfepl: podstaw y do równania okręgu i z tego wyliczysz wsp. x 2 punktów przecięcia
20 mar 20:46
mynia: robiłam układ ale coś mi nie wychodzi
20 mar 20:47
morfepl: x2+(−7x+25)2=25
x2+49x2−350x+625−25=0 /:50
x2−7x+12=0
Δ=1
√Δ=1
x1=4 x2=3
y1=1 y2=8
B=(4;1) a=(3;8)
dalej narysuj porządny rysunek
20 mar 20:53
mynia: dzięki wielkie
20 mar 20:54
mynia: nastąpiła pomyłka
x2+(7x+29)2=25
50x2−406x+800=0 nie ma wspólnego dzielnika
20 mar 21:09
mynia: błagam o pomoc : dany jest okrąg o równaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o równaniu y=−7x+29
przecinającą ten okrąg w punktach A i B
a) wyznacz współrzędne punktów A i B
b)wyznacz kąt między cięciwą AB i promieniem SA, gdzie S jest środkiem okręgu
24 mar 19:16