matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Nina- prosze sprawdzic:
Dla jakiej wartosci X podane liczby tworza ciag geometryczny 1.
x
2
2
, 7, 2 2. 3, 5, 2x−1 1. 7
2
=
x
2
2
*2 49 = x
2
x= 7 2. 5
2
= 3 *(2x−1) 25 = 6x − 3 25+3 =6x 28=6x x=28/6
20 mar 20:33
morfepl:
dobrze jest
20 mar 20:35