wyznacz wspólrzędne wierzchołka C
blondynka123456789: Punkty A(−3{3};0) i B(5{3};0) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.Wyznacz wspólrzędne
wierzcholka C.
prosze o pomoc
20 mar 20:21
think:

jeśli dobrze interpretuję zapis, to A = (−3
√3; 0) B = (5
√3; 0)
| | 5√3 + (−3√3) | |
w takim razie C leży na prostej x = |
| = √3 |
| | 2 | |
wysokość trójkąta równobocznego, bo 12
czyli współrzędne to C = (
√3; 12)
20 mar 20:32
blondynka123456789: dzięki ale jak to obliczyć bo to jest gotowa odpowiedz
20 mar 20:34
think: punkty A i B leżą na prostej y = 0, środek odcinka AB to (
√3; 0) w tym miejscu opada wysokość
trójkąta równobocznego.
bok tego trójkąta ma długość 5
√3 − (−3
√3) = 8
√3
| | a√3 | | 8√3*√3 | |
a wysokość to |
| = |
| = 12 |
| | 2 | | 2 | |
więc C = (
√3; 12)
to zadanie nie wymaga większych obliczeń, tylko zrozumienia z Twojej strony...
20 mar 21:22
pomocy: Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołku A(4;2),B(10;2)C(4;5).Napisz równanie prostej , w
której zawiera się dwusieczna kąta przy wierzchołku A. umiesz to?
20 mar 21:23
As: Dany jest trójkat ABC w ktorym A(0,0 , B(4,0) Wyznacz wspołzedne wieszcholaka C ? Z
twierdzenia cosinusa i twierdzenie Pitagorasa
a) |BC| = 4√3, ∡ CAB=120 stopni
b) |AC| = 4√2 ∡ ACB= 30 stopni
Potszebne jest mi teraz ( mjak najszybciej )
8 gru 17:39