Trivial:
Obliczamy wektor AB
AB = (12, −6) = 6*(2, −1)
Obliczamy wektor CD
CD = (−4, 2) = −2*(2, −1)
Wektory są równoległe − proste AB i CD są równoległe.
Pozostało znaleźć równanie osi symetrii + sprawdzenie.
Obliczamy środek odcinka AB
| | −7+5 | | 3−3 | |
S = ( |
| , |
| ) = (−1, 0) |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy środek odcinka CD
| | 3−1 | | 3+5 | |
P = ( |
| , |
| ) = (1, 4) |
| | 2 | | 2 | |
Obliczamy współczynnik kierunkowy prostej AB
Prosta k, która będzie prostopadła do prostej AB, będzie miała współczynnik kierunkowy.
a
k = 2.
Wiemy również, że punkt S należy do prostej k, a zatem spełnia równanie tej prostej.
y = ax+b
0 = −2+b
b = 2.
Czyli k: y = 2x+2 − równanie szukanej prostej.
Pozostało sprawdzenie, czy punkt P należy do prostej k.
4 = 2+2
4=4 − O.K.