To jest układ:
agula: Rozwiąż algebraicznie i graficznie

Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie Jutro pisze
sprawdzian i m. in. takie zadanie będę musiała zrobic:
y + I x − 2I = 3
y = I x + 2 I −1
20 mar 20:02
Trivial:
Podstawiamy do pierwszego równania y z drugiego równania:
|x+2|−1 + |x−2| = 3
|x+2| + |x−2| = 4
Rozbijamy na 3 dziedziny:
D1 = (−∞, −2) − oba moduły ujemne
D2 = [−2, 2] − x+2 − dodatnie, x−2 − ujemne
D3 = (2, +∞) − oba moduły dodatnie.
D1: −x−2−x+2=4 ⇔ −2x = 4 ⇔ x = −2 ∉ D1
D2: x+2−x+2=4 ⇔ 4 = 4 ⇔ x ∊ [−2, 2]
D3: x+2+x−2=4 ⇔ 2x = 4 ⇔ x = 2 ∉ D3
Zatem x ∊ [−2, 2]. Uwaga x+2 − dodatnie w tym przedziale − możemy pominąć moduł.
y = |x+2| − 1 = x+2−1 = x+1
Rozwiązaniami tego układu są punkty (x, x+1) takie, że x∊ [−2,2].
20 mar 20:13
morfepl: y=−Ix−2I+3
y =Ix+2I−1
najpierw
x−2≥0 lub x−2<0
x≥2 lub x<2
x+2≥0 lub x+2<0
x≥−2 lub x<−2
gdy wartość pod modułem jest nieujemna to to opuszczamy moduł z plusem, gdy ujemna z minusem
więc zostają nam 3 przedziały
x∊(−∞;−2) gdy x<−2 i x<2
y=x−2+3
y =−x−2−1
x∊<−2;2) gdy x≥−2 i x<2
y=x−2+3
y =x+2−1
x∊<2;∞) gdy x≥−2 i x≥2
y=−x+2+3
y =x+2−1
4 przedział jest sprzeczny x<−2 i x≥2
teraz tylko to obliczasz, a żeby zrobić graficznie to po prostu rysujesz wykresy w tych
przedziałach
20 mar 20:23
agula: Ok. dziękuje Bardzo

!

*
20 mar 20:36