równania prostej
Ann: Ratunku!

Mam 2 punkty. A(1,5), B(−2,−1). Policzyłam równania prostej przechodzącej przez te punkty:
w postaci kierunkowej: y = 2x + 3
w postaci ogólnej: 2x − y + 3 = 0
potrzebuję wyznaczyć równanie w postaci parametrycznej i zgłupiałam zupełnie...

Będę wdzięczna za pomoc.
20 mar 19:19
Trivial:
Wyznaczamy wektor styczny:
AB→ = (−3, −6)
Równanie parametryczne:
x = 1 − 3t
y = 5 − 6t
t ∊ R.
20 mar 19:28
Ann: O fakt. Dziękuję.
A powiedz mi jeszcze, bo tu do tego równania parametrycznego uznaliśmy za x0 , x0 punk A, czy
można wybac punkt B? To ma jakies znaczenie?
20 mar 19:32