;)
zocha: Niech a = 3log8 4, zatem a jest równe:
A) 512 B) 81 C) 2 D) 64
20 mar 18:45
M4ciek:
a = 3log84
a = log864
8a = 64
a = 2
20 mar 18:47
Pablo: Odp C) 2
3loga
84
8
x = 4
2
3x=2
2
3x=2 /:3
3 x
23 = 2
20 mar 18:49
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu:
| | log24 | | 2 | |
log84= |
| = |
| → sprowadzamy do logarytmu o podstawie 2, bo 4 i 8 to potegi |
| | log28 | | 3 | |
2, zatem log
2 z tych liczb jest łatwy do obliczenia
Zatem:
21 mar 01:49
Gustlik: Sorki, mały chochlik:
| | 2 | |
3log84=3* |
| =2, zjadłem znak "razy", ale obliczenia sa dobre. |
| | 3 | |
21 mar 01:51