ciągi, ważne
pomocy: może mi powiedzieć dlaczego an=n2+3n jest monotoniczny (rosnący), a an=n2−5n nie jest
monotoniczny? Bardzo ważne
20 mar 18:40
M4ciek:
Monotonicznosc ciagu wyznaczamy liczac roznice an+1 − an .
Jesli :
an+1 − an > 0 − ciag rosnacy
an+1 − an < 0 − ciag malejacy
20 mar 18:42
pomocy: no ale.. pierwszy n2+2n+1 +3n+3− n2−3n=2n+4.... to rozumiem, że rosnący.. ale dlaczego ten
n2+2n+1−5n−5−n2+5n=2n−4... dlaczego ten nie jest monotoniczny? skoro jak damy 1.. to bedzie
−2.. dla 2 to 0.. dla 3 2
20 mar 18:52
pomocy: ?
20 mar 19:17
Trivial:
a
n = n
2−5n
| | 5 | | 5 | |
Dla n < |
| ciąg malejący, dla n > |
| ciąg rosnący → ciąg nie jest monotoniczny. |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 19:25
M4ciek:
an+1 − an = (n + 1)2 − 5(n + 1) − n2 + 5n =
= n2 + 2n + 1 − 5n − 5 − n2 + 5n = 2n − 4
Spojrz :
Dla n = 1 mamy − 2
Dla n = 2 mamy 0
Dla n = 3 mamy 2
Ciag przyjmuje i wartosci ujemne i dodatnie wiec nie jest monotoniczny.
20 mar 19:27