analityczna geometria
ICSP: Wyznacz współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A względem prostej l:
y = −x
A(10:11)
Problem w tym że chyba da się to zrobić bez korzystania ze wzoru na odległość punktu od prostej
tylko nie wiem jak:(.
20 mar 18:34
morfepl: z tego co widzę to po prostu gdy X=(x;y) to X'=(−y;−x) i chyba tyle
20 mar 18:59
M4ciek: ICSP zajrzyj jeszcze do Madzi bo tam mam pytanie , a szkoda bylo nowego tematu
20 mar 19:00
ICSP: No dobra


Nie zauważyłem symetri względem środka ukłądu współrzędnych
a z takim czymś?
A(2;3) l: x + 3y − 1 = 0
20 mar 19:02
morfepl: szczerze mówiąc to nie wiem, mielę to i mielę i dalej nic z tego nie wynika
20 mar 19:38
ICSP: Ja myślałem o jakiejś prostej prostopadłej do prostej ; przechodzącej przez punkty A i B ale
nic mi z tego rozumowania nie wyszło.
20 mar 20:02
ICSP: Dzięki nie trzeba już zrobiłem
20 mar 20:12
Eta:
A
'(0,−3)
20 mar 20:18