Pomocy
Madzia: Rozłóż wielomian na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia.
a. 4b2+12ab+8a2=
b. 8a6−25=
20 mar 18:25
ICSP: tam chyba zamiast 8 powinna być 9.
20 mar 18:26
Madzia: w zadaniu mam 8.
20 mar 18:28
M4ciek:
a) 4b2 + 12ab + 8a2 = 4b2 + 4ab + 8ab + 8a2 = 4b(b + a)+8a(b + a) =
= (4b + 8a)*(b + a)
20 mar 18:28
Madzia: a drugi umiesz?
20 mar 18:33
M4ciek: Kombinuje ,ale ciezko
ICSP pewnie wie , ale mu sie pisac nie chce
20 mar 18:34
ICSP: już piszę
20 mar 18:34
ICSP: 8a6 − 25 = (2√2a3 − 5)(2√2a3 + 5)
Ze wzorku na:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
Teraz dalej ze wzorów to już chyba nie problem.
20 mar 18:36
Madzia: dziekuje
20 mar 18:36
ICSP: Może jeszcze podpowiem że
2√2a3 = (√2a)3
5 = (3√5)3
20 mar 18:37
Madzia: z jakich wzorów dalej?
20 mar 18:37
20 mar 18:38
ICSP: Dwa ostatnie z tamtej strony.
20 mar 18:39
Madzia: spróbuje podstawic pod te wzory i mi sprawdzisz ok
20 mar 18:41
ICSP: ok.
20 mar 18:43
Madzia: (√2a − 3√5) (2a2+6√10+6√5)
niewiem czy to dobrze? nierozumiem tego przykładu.
20 mar 18:47
ICSP: troszkę namieszałaś.
20 mar 18:48
Madzia: no wiem.
20 mar 18:50
M4ciek: ICSP co z tym bo juz mi sie glowa przegrzala i nie wiem jak to uproscic dalej
B = log
√33 − log
√32
2
B = 2
log√33 − log√32
Co dalej
20 mar 18:57
ICSP: Źle przekształciłeś

Nigdy nie możesz zrobic czegoś takiego jak przekształcenie z drugiej do
trzeciej.
Z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu.
20 mar 19:00
M4ciek:
A to nie to samo :
| log√33 | |
| = log √33 − log √32  |
| log√32 | |
Czy tak nie mozna
20 mar 19:02
ICSP: i chyba miałeś obliczyć
2B ?
z takim przekształceniem to się równa 3.
20 mar 19:04
M4ciek: Juz mi pasuje cale tylko o tym tw zapomnialem

bo to czesc zadania.
20 mar 19:05
ICSP: Maćku może zrobisz madzi to zadanko

?
20 mar 19:06
ICSP: Madzi*
20 mar 19:07
M4ciek: Tak zaraz
20 mar 19:07
Madzia: potrzebne są tu logarytmy?
20 mar 19:07
ICSP: nie
20 mar 19:08
Madzia: no czekam Maćku
20 mar 19:08
M4ciek:
8a
6 − 25 = (2
√2a
3 + 5)*(2
√2a
3 − 5) =
=(
√2a +
3√5)*(2a
2 −
√2a*
3√5 +
3√52) *(
√2a −
3√5)*(2a
2 +
√2a*
3√5 +
3√52)
Chyba tyle starczy
20 mar 19:14
ICSP: wystarczy w zupełności.
20 mar 19:14
Madzia: Dziekuje
20 mar 19:17