| 1−3x | ||
1. | ≤ 2 | |
| 2−3x |
| 5x | ||
2. | > −1 | |
| 4+x |
| 1−3x | ||
1) | ≤2 |*(2−3x)2 <−−−−−−−−−−− kwadrat liczby zawsze dodatni, znak się nie | |
| 2−3x |
(1−3x)(2−3x)≤2(2−3x)2
(1−3x)(2−3x)≤2(4−12x+9x2)
2−3x−6x+9x2≤8−24x+18x2 <−−−−−−−−−− przerzucasz na jedną stronę i masz równanie kwadratowe
−9x2+15x−6≤0
delta=9
x1=2/3
x2=1
Mogą być błędy rachunkowe.
Drugie zadanie analogicznie.
Pozdrawiam.
człowieek się spieszy:
Rysujesz parabole ramionami w dół z tymi miejscami zerowymi i przedziałem zapisujesz gdzie ta
parabola jest ujemna(nawiasy domykasz bo ≤)