Prosze o rozwiązanie krok po kroku;).
magnum2020: zad1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkatnego o
wysokości H=5cm i boku podstawy a=3 cm.
zad2. Oblicz objetość i pole powierzchni graniastoslupa prawidłowego sześciokątnego, w którym
wysokość H= 7cm, a okrąg opisany na podstawie ma promień 4cm.
zad3. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Przekątna prostopadłościanu ma długość 8
√2cm i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60(stopni). Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.
zad4. Do akwarium z wodą wpadła metalowa kostka sześcienna o krawędzi długości 2cm. O ile
milimetrów podniósł się poziom wody, jeżeli podstawą akwarium jest prostokąt o wymiarach 10cm
x 20cm.
zad5. Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa = 60(stopni). Dłuższa
przekątna graniastosłupa o długości 4dm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30(stopni). Oblicz
objetość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
zad6. Podstawa graniastosłupa jest trójkątem prostokątnym, w którym przeciwprostokątna ma
długość 8cm , a jeden z kątów ostrych 30(stopni). Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni o objętość graniastosłupa.
Prosze o rozwiązanie krok po kroku

.