Wartość bezwzględna
Szymon: Witam mam mały problem
|3x2−3x|+|x−1|+|x2−1|=0
3x2=3x x=1 x2=1
x2=x ?
czyli x=1 x2=1
20 mar 17:35
Godzio :
Ale sobie to ładnie wykombinowałeś

, chociaż odpowiedź nie pełna
20 mar 17:36
Godzio :
|3x2 − 3x| + |x − 1| + |x2 − 1| = 0
|3x(x − 1)| + |x − 1| + |(x − 1)(x + 1)| = 0
|x − 1| * ( 3|x| + 1 + |x + 1|) = 0
x = 1 lub 3|x| + 1 + |x + 1| = 0 −−− to rozpatrz w 3 przypadkach
20 mar 17:37
Szymon: Dziękuję ale tak poważnie to czego brak
x2=x x=x/x czyli x=1
albo chodzi ci że x2=1 to x1=1 x2=−1
20 mar 17:39
Szymon: sorry to pisałem tam do poprzedniego
20 mar 17:40
Szymon: to ile jest rozwiązań.
x=1
a z tego drugiego
3|x| + 1 = |x + 1|=0
1) wychodzi x= 1/2 sprzeczne z x=1
2) wychodzi x=0 sprzeczne
3) wychodzi x=1 dobrze ale czy tak to ma być −3x+1+x+1 = 0
o to chodzi
20 mar 17:50