Rozkład wielomianu na czynniki
0000: Proszę o sprawdzenie:
W(x)= x3−7x+6
x(x2−7)+6
(x−√7)(x+√7)(x+6)
20 mar 17:28
tysia : zle.
20 mar 17:34
tysia : (x−1)(x−2)(x+3)
20 mar 17:36
morfepl: nie bardzo, najłatwiej twierdzeniem bezout i tw. o pierwiastkach całkowitych
W(−1)=−1+7+6≠0
w(1)=1−7+6=0
więc pierwiastkiem jest 1
teraz dzielimy przez x−1 i wychodzi:
(x−1)(x2+x−6)
dalej z delty i wychodzi nam:
(x−1)(x−2)(x+3)
20 mar 17:38
0000: A mogłabyś mi powiedzieć co źle robię?
I dlaczego nie może być tak jak napisałem?
20 mar 17:39
Aca: Nie wolno tak zrobić, nie przyrównałeś tego do niczego. wyciągnąłeś x przed nawias z dwóch
wyrazów, gdyby tam nie było tej '6', to było by ok, ale musiałbym też uznać, że x=0 . tak się
tego nie robi i już.
20 mar 17:49